2021.09.16.

A pécsi rezidencia sürgés-forgása

A Zsolnay Kulturális Negyed vendégházában működő Írórezidencia 2021-től fogadja az írókat. Júniusban érkezett a városba Nagy Lea Debüt-díjas költő, akire nagy hatással volt a környezet és a város, számos verset írt, amikből több videofelvételt is készített. Őt követte Kürti László – mindketten a KMI 12 szerzői –, aki szintén nem szűkölködött a város és a Kulturális Negyed keltette ihletben, és több verssel örvendeztette meg olvasóit. A KMI-s szerzők közül Iancu Laura volt a harmadik rezidens vendég, aki ugyan csak egy hétre tudott Pécsre menni, így is jól ki tudta használni a nyugodt alkotás lehetőségét.

 

Németh Ákos dráma- és prózaíró augusztusban, illetve szeptemberben egy-egy hetet töltött a pécsi Írórezidencián. A szerző régebb óta ápol munkakapcsolatot és a Pécsi Nemzeti Színházzal, a Bóbita Bábszínházzal, többször kérték fel a Pécsi Országos Színházi Találkozó zsűrijébe. Mostani pécsi tartózkodása során egy forgatókönyv befejezésén dolgozott leginkább, de prózai mű is kikerült a keze alól.

 

Szalay Zoltán Szlovákiából, Dunaszerdahelyről érkezett a pécsi Írórezidenciára. Ő is jött már volna tavaly, ám a járvány meghiúsította terveit. Szerencsés egybeesés, hogy pécsi tartózkodása alatt zajlott a PécsLit irodalmi fesztivál, ahol Szalay Zoltán is fellépett. Új kötete, a Senki háza az Ünnepi Könyvhétre jelent meg, a PécsLit keretén belül Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélgetett vele.

 

Szintén pécsi rezidens Rebecca Salentin, aki Drezdából érkezett hozzánk. Akárcsak egy éve Lea Sauer, ő is részt vett a PestText programjában. Az író, aki korábban kávéházat vezetett és gyermekeit nevelte, 40 évesen fordított egyet élete szekerén, amikor eladta a kávéházat és teljesen mértékben az írásnak és irodalmi programok szervezésének adta át magát. Idén jelent meg a Klub Drushba című úti beszámolója, a 2700 kilométeres útjáról, ami négy és fél hónapon át tartott. A valamikor szocialista blokk országain vezetett ez a néhai vándorút, Eisenachtól Budapestig. Hivatalos Salentin a 13. személy, aki az 1983-ban alapított vándorutat képes volt – egyébként egyedül, gyalog – megtenni.