2023.08.28.

Argentin szerző a pécsi rezidencián

A 34 éves szerző számára ez az első igazi írórezidencia program, amiben részt vesz, bár korábban néhány napot eltöltött már Kubában is. A magyarországi lehetőségre a ResArtis ernyőszervezeten keresztül talált rá és nagyon örül, hogy megismerheti Európa ezen részét is. Eddig kétszer járt az öreg kontinensen, főképp a nyugati részén.

Jurado Naón „civilként” sajtóreferensként és szerkesztőként dolgozik, de széleskörű irodalmi tevékenységet is folytat. Íróként és költőként eddig öt kötete jelent meg, szerkeszti és egyben tulajdonosa a Rapallo című folyóiratnak, továbbá irodalmi eseményeket szervez, valamint íróműhely működtetésében is nagy szerepet vállal. Terve, hogy létrehoz lakhelyén egy írórezidenciát, Buenos Aires egyik elővárosában, bár ez a jelen gazdasági helyzetben nem egyszerű vállalás. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben lévő írólakásban hozzá is látott regényéhez, ami egy argentin történelmi hős, a katonatiszt és politikus Julio Argentino Roca életét és pályáját meséli el. Jurado Naóntól egyelőre csak egy vers jelent meg magyar nyelven 2022-ben a Parnasszus című költészeti folyóiratban, de hamarosan egy prózát közöl tőle a 1749.hu portál.

Pécsi tartózkodása során ellátogat majd a Kodály Zoltán Gimnázium spanyolul tanuló diákjaihoz, a Pécsi Tudományegyetemre, illetve részt vesz a PécsLit irodalmi fesztiválon is.