2022.03.01.

Az első nemzetközi rezidens Pannonhalmán

A Pannonhalmi Bencés Főapátság 2021-ben fogadta az első rezidens szerzőt Győrffy Ákos személyében. Most, 2022 márciusában érkezett meg az első külföldi író, az osztrák Cornelia Hülmbauer.

Az idén negyven éves, Amstettenben született szerző anglisztikát, művészettörténtet és nyelvészetet tanult, jelenleg Bécsben él. Írói munkássága során verseket, rövidprózát és hangjátékokat írt főképp, társkiadója a Jenny című irodalmi lapnak. Az utóbbi években, számos irodalmi ösztöndíj mellett több irodalmi díjjal ismerték el munkásságát: Theodor Körner-díjat, az olomüci (Csehország) Václáv Burian Irodalmi Fesztivál közönségdíját, Emil Breisach-díjat és Marianne von Willemer-díjat kapott.

Kötete Berlinben jelent meg 2020-ban MAU OEH D címmel.

Miután 2020-ban elején a kezdődő világjárvány és a lezárások miatt a pécsi rezidensprogramban nem tudott részt venni, örömmel fogadta, hogy két évvel később Pannonhalmára menjen az idén. Ahogy munkatervében megfogalmazta, az itteni időszak alatt „egy autofikciós könyvprojekten dolgozom, amely lírikus prózai keretek között meséli el egy gyermeki élet epizódjait az 1980-as és ’90-es évek vidéki Ausztriájában. Kontextuális keretként a családi vállalkozásban működtetett autójavító műhely szolgál, ebben mozog az egyes szám első személyben mesélő személy.”

Cornelia Hülmbauer vonattal érkezett Bécsből március 1-én, ahol az apátság kulturális igazgatója, Dejcsics Konrád atya fogadta és mutatta meg „szerzetesi” szobáját és a kolostort. Az író a vendég-ebédlőben teljes ellátást kap, noha arra rögtön felhívták a figyelmét, hogy az étkezésre is vonatkozik az épp beköszönt a nagyböjti időszak.

Cornelia Hülmbauer, mint mondta, nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy az ezeréves falak között alkothat, és bár az írásra szeretne koncentrálni, természetesen nyitott mindenre, amit Pannonhalma kínál az ide érkező számára, akár lelkiekben, akár tényleges programok során. Ez utóbbiakból is akad néhány itt tartózkodása alatt: hangverseny, kiállítás-megnyitó egyaránt.