2022.07.27.

Bereményi csak mesélt és mesélt...


Bereményi Géza a Magyar Írórezidencia Program vajszlói rezidense volt július folyamán. Nyugodt alkotási lehetőséget keresett az ormánsági településen, hogy a Magyar Copperfield című, nagysikerű regényének a folytatásán elmélyülten dolgozhasson.

A munka szigorú ütemezésébe azonban egy közönségtalálkozó még belefért, amelyre hétfőn került sor a Balikó Tamás Művelődési Központban. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy az intézmény arról a pécsi színészről kapta nevét, aki 2010-ben a Bereményi által írt és egyben rendezett, Az arany ára című színdarab főszereplője volt a pécsi Szabadtéri Színpadon. De ugyanúgy az akkori előadás részese volt Herczeg Adrienn színművész is, aki éppenséggel a darabbéli nagymamát – voltaképp Bereményi nagyanyját – alakította. Most a Magyar Copperfield című regényből olvasott fel „pihentetőül” a beszélgetés közben.

Méhes Károly kérdéseire adott válaszaiban ugyanis Bereményi Géza csak mesélt és mesélt a tőle megszokott áradással. Természetesen szó esett a vajszlói alkotásról, egy író mindennapjairól, a készülő életrajzi folytatásról, de emellett régi dolgokról is, mesterekről, Ottlik Gézáról, no meg egy mondat erejéig „egy fiatal rajztanárról”, akinek Bereményi valaha dalszövegeket írt… A beszélgetés végén sokan dedikáltatták a Magyar Copperfieldet, és néhányan megragadták az alkalmat, hogy a házikönyvtárban megbújó Legendárium című regényt is szignáltassák az íróval. 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-