2023.07.12.

Dramaturgia kiválósága díjra jelölték Iulia Enkelana rezidensünket

A díjakkal több kategória művészeit ismerik el idén első ízben. A dramaturgiai kiválóságot Tamási Áron-díjjal honorálják majd, melynek jelöltjei között szerepel a Magyar Írórezidencia Program jelenleg Debrecenben tartózkodó és alkotó ifjú szerzője.

A román Iulia Enkelana Madárcsontváz című darabjával vívta ki a szakma figyelmét, melyben az író a szülők, szülői lét előtti életéről mesél. Egy nap a 6 éves David szülei egy kis madárcsontvázat találnak a szekrény mélyén, ez találkozás a halállal és egyben a David létezése előtti idő szimbóluma is. A felnőtt David meséli el a történetet és egy lírai elmélkedésbe csöppen a halálról és a feledésről. David és a szülei egyik pillanatról a másikra korszakot váltanak, és az utóbbiak önálló mesélőkké válnak a történetben.

Enkelanát munkássága során leginkább az emlékezet és a feledés, az identitás és az önismeret (Enkelana félig román, félig albán származású, ezért mindig is érdekelte hogy a személyiségünk mennyire függ össze a nemzetekkel, amelyekhez tartozunk), a magányosság, valamint a szabadság és annak következményei foglalkoztatják.

A Magyar Írórezidencia programban egy film forgatókönyvén dolgozik, melyet később szívesen meg is rendezne. A téma egy vak fiú és a nagyapja közötti beszélgetés köré szerveződik, amely több alkalommal zajlik, a fiú gyermekkorától a nagyapa haláláig. Látszólag a fiú és a nagyapja ugyanabban a valóságban élnek, de a látásmódjukat megváltoztatja a helyzetük, az állapotuk és a látásuk is. Az író törekszik a hétköznapi élet szépségeire összpontosítani, azokra az apró elemekre, amelyek rendkívülivé teszik az életet.

A Tamási Áron-díjazottak névsorát 2023. július 14-én, pénteken jelentik majd be Marosvásárhelyen.

Addig is szívből gratulálunk a jelöléshez, Iulia Enkelana!

-