2023.03.08.

Dušan Gojkov Pécsett

Gojkov Belgrádban született és tanult. Dolgozott a "Petnica" kutatóállomás munkatársaként és klasszikus régészként a Régészeti és Kulturális Antropológiai Tanszéken. Tudományos munkákat publikált az ókori görög és római konyháról, valamint a római császári érmék ikonográfiájáról, propaganda céllal. Szerteágazó érdeklődésű, kísérletező művész, aki főzőiskolát végzett, közben dráma stúdióba járt, színészként tevékenykedett és több színházi darab rendezője, írója és zeneszerzője volt. Rádiós riporter, majd rádiós és hetilap szerkesztő is volt.

Rendezett Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész, Arisztophanész, Plautus, Terence, Shakespeare, Racine, Moliére, Csehov, Strindberg, Nušić, Krleža és sok más színművet. A legtöbb rádiójátékot saját szövegei alapján rendezte. A "rádióesszé" műfajának megteremtője. Mintegy ötven televíziós dokumentumfilmet forgatott a "Politika" magazin és Belgrád történetéről. 1999 óta főszerkesztője, felelős szerkesztője és egyben alapítója is az első elektronikus irodalmi és művészeti magazinnak, a Balkán Irodalmi Hírmondónak. Szerb-horvát, francia és angol nyelven írt. Fordított szerb-horvátról angolra és franciára, fordított angolról, franciáról, latinról és görögről szerb-horvátra.

A magát ma is jugoszláv írónak tituláló Gojkov, számos sikeres könyvet publikált az elmúlt évek során, többek között a Fényképalbumot, melyben egyetlen fotó szerepel csupán, a többi kép a szövegek nyomán jelenik meg az olvasó képzeletében. A Grand Hotel című, 22 kiadást megélt műve mininovellák sorozata. A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy számára Örkény István volt az egyik legnagyobb író.

Műveiből hamarosan friss fordítások jelennek majd meg a www.1749.hu weboldalon.

-

Gojkov március 1. és 31. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben működő rezidencia vendégszeretetét élvezheti. Pécsett, egy korábban félbehagyott regényén dolgozik. Egy házasság történetét meséli el 1913-tól, melyet az első világháború sötét eseményei törnek meg.      

A szerző, alkotói időszaka során, igyekszik kapcsolódni a pécsi kulturális élethez is, részt vett kiállításmegnyitón, illetve megtekintette a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok koncertjét is.