2022.06.03.

Egy pszichiáter-író Pécsett

A Zsolnay Kulturális Negyed írószobájában fog alkotni a következő három hét során, tervei szerint az októberben megjelenő novelláskötetének darabjait önti végső formába. Mint mondta, ebben a munkában mindig az az érdekes, hogy egy-egy szöveg mennyire képes a saját életét élni: lehet, hogy csak pár mondatot szeretne változtatni, kivenni belőle vagy hozzáírni, de az is előfordulhat, hogy egy néhány oldalas novella egyszerre a duplájára nő.

A Craiovában született Cupsa Temesvárott nőtt fel és jelentleg Bukarestben él. Szakmáját tekintve pszichiáter, tizenöt éven keresztül foglalkozott kábítószer- és alkoholfüggőkkel, deviánsokkal, ami nagyon kemény világ volt a számára. Talán nem is véletlen, hogy e témáról még nem írt, prózájában másfelé „menekült”, ugyanakkor biztos benne, pszichiáterként szerzett élményei egyszer majd visszaköszönnek írásaiban is.

A 42 éves Cupsa eddigi munkásságát már több nemzetközi díjjal is elismerték. Forgatókönyv-íróként is tevékeny, legutóbb épp egy dunai történeteket elmesélő filmen dolgozott.