2023.08.29.

Együtt és mégis külön

Az életben is egy párt alkotó páros nemcsak az életben, de az alkotói tevékenységük során is hatnak egymásra, egymás művészetére, ugyanakkor szuverén íróként működnek mindketten saját témavilággal és írói attitűddel.

Kiss László a rezidens idő alatt, egy rég tervezett kötet írásába vágott bele. Az Apácák, tisztelendők munkacímmel készülő regény egy délkelet-magyarországi kisváros svábok lakta városrészében játszódik, ahová 1944 pünkösdjén bevonul a német hadsereg, hogy aztán néhány hónappal később, a németek elűzésével, szovjet katonai alakulatok szállják meg. A történet középpontjában egy 11 éves kislány áll, akinek a sorsa sok szempontból különleges. Mivel családja sváb származású, a németek bevonulásakor nehezen értelmezhető helyzetben találják magukat, frontot megjárt édesapját pedig nem sokkal hazatérése után elhurcolják a Szovjetunióba, málenkij robotra. A regény a vonatok elindulásával zárul.

Balássy Fanni készülő regényében egy haldokló nagyapa utolsó tizenkét óráját mutatja be az idős férfi mellett virrasztó unoka szemén keresztül. A kórházból nagy küzdelem árán hazakerült férfit az unokája mellett még két nő ápolja, a férfi felesége, azaz a narrátor nagymamája, valamint a férfi lánya, a narrátor édesanyja. A regény egyik vállalása, hogy bemutassa, a három külön generációt képviselő nő hogyan néz szembe a közelgő veszteséggel, és hogyan dolgozza fel a helyzet visszafordíthatatlanságát.

Fotó: Belica László Gábor/Kultúra.hu