2022.10.06.

Kazah író járt Nyíregyházán

A szerzőt a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezetével létrehozott együttműködésünk keretében láttuk vendégül rezidenciánkon. A közösen megálmodott projekt során decemberben a kirgizisztáni Nariste Alieva is ellátogat debreceni rezidenciánkra, majd a 2023-as év tavaszán két magyar író kap lehetőséget, hogy Törökországban vagy más türk államban töltsön el néhány hetet rezidensként.

Aigul Seilova nagyon jól érezte magát Nyíregyházán, mely – megfogalmazása szerint – ugyan kicsi, de igazán hangulatos város. Kérdésünkre kiemelte a sok zöldterület, valamint a belváros utcácskáinak varázsát. Ugyan itt tartózkodása alatt nem kímélték az esős napok, az alacsony hőmérséklet nem kifejezetten zavarta, mivel Kazahsztán északi részéről érkezvén sokkal hidegebb telekhez szokott, mint amit Magyarországon tapasztalunk. A napfelkeltékre és az alkonyokra pedig sokáig fog emlékezni, nyilatkozta.

-

A Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita és kollégái számtalan érdekességet meséltek az írónak a város történetéről, valamint a Kállay-kúria gyűjteményét is megtekintette. Mivel Aigul Seilova maga is újságíró, meglátogatta a megyei napilap szerkesztőségét, ahol Nyéki Zsolt főszerkesztő fogadta.

-

Itt tartózkodásának egyik legizgalmasabb pillanata a Nyíregyházán és Debrecenben tanuló kazah diákokkal való találkozás volt, és a lehetőség, hogy megosszák egymással magyarországi tapasztalataikat, mindennapjaik élményét.

Hazautazása előtt Aigul Seilova még hozzáfűzte: – Sajnos a világban, mint itt a szomszédban is, háborúk zajlanak. Ezért kell megbecsülni minden csöndes zugot, békés helyet, ahol alkotni lehet. Ezt Nyíregyházán teljes mértékben megtaláltam.

-