2022.10.04.

Kísérleti regény a belváros szívében

Nyíregyházi írórezidenciánk októberi lakója Horváth Viktor Európa-díjas szerző. Az író a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár – melynek igazgatója, Tomasovszki Anita társáságában látható fotónkon – vendéglakásában lakik a belváros szívében, a közelben lévő templom hajnali kongatása „fújja” számára minden reggel az ébresztőt.

A pécsi író így mesél munkatervéről: – Évek óta dolgozom egy prózaköteten, amelyben az egyes részek novellaként önmagukban is megállnak, de ezek a novellák poétikai, asszociatív viszonyba kerülnek egymással, illetve közös hősök és paralel történetek – vagy más konnektorok – által egységes ívet, tehát egy nagy történetet, kötetegészt alkotnak. A novellák saját korunk utópiába játszó történetei – éppúgy, ahogy a jelenlegi empirikus életünk és korunk is utópiába játszik. A szervezőelv egy séma, melyet így neveztem el: ugyanaz a szó.

Horváth Viktorral a nyíregyházi közönség október 17-én találkozhat, valamint október folyamán az Ady Endre Gimnáziumban is tart egy rendhagyó irodalomórát.