2023.01.09.

Magyar Írórezidencia már Marosvásárhelyen is!

A Program 2019-ben indult, jelenleg 8 magyarországi, kulturális értékekben gazdag helyszínnel büszkélkedhet. A pécsi, debreceni, vajszlói, vácrátóti, nyíregyházi, kapolcsi, pannonhalmi írórezidenciák és a Magyar FordítóHáz Alapítvánnyal kooperációban működtetett balatonfüredi Fordítóház hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre népszerűbbek, magyar és külföldi szerzők egyaránt vendégeskedtek és tevékenykedtek már a rezidenciák valamelyikében.

 A PKÜ mindig is fontosnak tartotta, hogy kárpát-medencei helyszínekkel is gazdagodjon a Program, így Sepsiszentgyörgy után Marosvásárhely csatlakozása is hatalmas siker, hiszen a magyar kulturális élet egyik kiemelkedő városáról van szó, mely mindig is irodalmi-tudományos központ volt.

 „Több mint félszáz rezidens alkotó pályázatát fogadtuk el eddig, s számos magyar író-költő mellett voltak osztrák, indiai, albán, román, koszovói, argentin, kazah, szlovén, bolgár, amerikai, egyiptomi és kirgiz vendégeink is. Az eddigi tapasztalat visszaigazolta előzetes várakozásainkat: az önkormányzatokkal vagy helyi szervezetekkel közösen működtetett rezidenciák nem csak a munkatervek megvalósításában segítik az alkotókat, hanem abban is, hogy jobban és mélyebben megismerjék az adott várost vagy régiót. Ez mást jelent, ha valaki külföldről, a világ egy távoli pontjáról érkezik: ekkor a magyar táj és szokások jelentette egzotikum kerül karnyújtásnyi közelségbe. És mást jelent, amikor egy magyar alkotó lakója lesz rövidebb-hosszabb ideig egy rezidenciát biztosító városnak – kitágul és akár újra is értelmeződik mindaz, amit az otthonáról, az országáról, hazájáról gondol valaki, és rajta keresztül heti rezidens naplójának olvasói. Az első erdélyi rezidenciáink is ezt a célt szolgálják: az élmények és tapasztalatok minél sűrűbb szövésű kulturális hálóját szövik tovább, elsősorban irodalmi eszközökkel, de minden személyes találkozással együtt is” – mondta el Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai vezérigazgató-helyettese.

 Az alkotói helyszínt a Studium Prospero Alapítvány biztosítja. A Studium HUB a város belvárosában, közösségi térként funkcionál, ahol minden igényt kielégítő, 21. századi színvonalon felszerelt szolgálati lakások, apartmanok is helyet kaptak rezidens orvosok és művészek számára. Az Alapítvány vezetője, Dr. Vass Levente, aki a Magyar Írórezidencia Programhoz való csatlakozás óta, elkötelezett híve a marosvásárhelyi rezidencia létrejöttének.

 „Büszkeséggel tölt el, hogy 2023 januárjától mi is aktív tagjai lehetünk a Magyar Írórezidencia Programnak és támogathatjuk a tettre kész szerzőket, akik remélhetőleg termékeny heteket tölthetnek majd el vendéglakásainkban. Hiszek az alkotói elmélyülésben, így remek lehetőségnek tartom a Programot, bizakodva tekintek a közös munkára mind a vendégszerzőinkkel, mind pedig a Petőfi Kulturális Ügynökséggel!” 

 Az első rezidens vendég, Vass Norbert művészeti író, kritikus, szerkesztő, aki 1985-ben született Kaposváron, 2023 januárjában foglalja el alkotói helyszínét. Kisprózái, versei, tanulmányai, könyv- és kiállításkritikái 2009 óta jelennek meg különböző felületeken. Egy babonák szabályozta, elképzelt, időtlen Somogyországot bemutató novellafüzéren dolgozik, melynek legújabb történeteit 2023 januárjában immár a festői Marosvásárhelyen „vetheti papírra”.

 „Mi lesz majd Vásárhelyen? Arról még fogalmam sem lehet. Térképen böngészem egyelőre csak a menzákat, kávézókat és közérteket. Régi fotókból saccolom, hogy esik majd a januári fény a Rózsák terén, böngészem a Nemzeti Színház műsorát lelkesen, és elvarrni igyekszem a szálakat e hosszú év végső, enyhe napjainak egyikén. Hogy ne vigyek magammal mást, csak a somogyi dombokat, amik között megbújnak a történetem hősei módszeresen. Abban bízom, sikerül előcsalogatnom őket valahogy. Félreállok majd – úgy tervezem – a határ után és az útdíjas bódé parkolójában elmajszolom az utolsó itthonról hozott szendvicset, összegyűröm az alufóliát, hogy a Királyhágón megevett miccsel még közelebb legyek. Kelleni fog egy kávé is alighanem, mert az út hosszú lesz. Csak Kolozsvárig tudom voltaképp, és onnan van még azért. Hogy mi vár majd Vásárhelyen? Arról még fogalmam sem lehet. De vajon létezik-e kezdő prózaírónak ennél kedvezőbb startpozíció?” – mondta el Vass Norbert író, kritikus, szerkesztő, aki izgatottan és örömmel tekint a következő alkotói időszakra. A magyar kultúra napján, január 22-én még Marosvásárhelyen vendégeskedik, így a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar kultúra napja alkalmából rendezett 2023. január 22-i ünnepi előadását is megtekintheti alkotói időszaka során.  

A Magyar Írórezidencia Program folyamatosan várja magyarországi szerzők jelentkezését, akik néhány hetes alkotói szabadságukat szívesen töltenék a csodás Marosvásárhelyen.