2022.04.25.

P. Horváth Tamás a nyíregyházi rezidencián alkot

A pécsi szerző eddig három, a Zsolnay-család tagjairól szóló regényes élettörténettel hívta fel magára a figyelmet. Nem csoda, hogy ebbéli tudását, jártasságát a vendéglátó könyvtár is kihasználja, ugyanis május 3-ára, 16.30-as kezdéssel közönségtalálkozót szervezett P. Horváth Tamással a könyvtár kamaratermébe.

Az író egyébként Nyíregyházán új műbe kezd bele, amit már intenzív kutatások előztek meg. Ahogy röviden összefoglalta:

– A hegy kapuja munkacímű regényemről van szó.  Az előkészületek már megtörténtek, megvannak a szereplők, a karakterek. A történet alapja valós eseménysor, mely Pécsett kezdődik az 1920-as években és 1956-ig tart. A főhős egy zsidó tanárnő, aki olasz nyelvet és zenét tanít a Janus Pannonius Leánygimnáziumban, de nem tudja, hogy zsidó. Szinte az egész város összefog a megmentésére, de sajnos nem sikerül...

Aztán ugrunk az időben: az ’56-os események Pécsett hosszabb ideig tartottak a Mecseki láthatatlanok nevű partizánbrigád harcai miatt. 

A Mecsek-kapui csata lesz - terveim szerint - a végkifejlet, ahol a szovjet főparancsnok is meghal. A történet alapja Surján Miklós, néhai pécsi könyvtárigazgató és helytörténész alapos munkája Hannáról, aminek címe Bibliával Auschwitzba volt. Ha minden jól megy, Nyíregyházán az első két-három fejezetet meg tudom írni.

P. Horváth Tamás két hetet tölt a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként a Nyírség fővárosában.