2023.05.23.

Rasim Muzaffarli az Azerbajdzsáni Nagykövetség autóján távozott Pécsről

A pandémia miatt, több mint két évet csúszott Rasim Muzaffarli azeri költő, zenész és műfordító első magyarországi látogatása. Idén, 2023 májusában, végül két hetet töltött el a csodaszép pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Vendégházában.

Csütörtök délután érkezett meg a fővárosba, ahová Azerbajdzsán nagykövete a követségi gépkocsit küldte el a hazájában ikonnak számító zenész-műfordítóért Pécsre. Ellátogatott a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója, Pál Dániel Levente és a PIM munkatársai fogadták.

-

A pénteki napon találkozott dr. Hóvári Jánossal, a Türk Államok Szervezetének budapesti nagykövetével és kazahsztáni művészekkel is, majd megtekintette a Türk Államok Szervezetének gyönyörű, budapesti rezidenciáját.

-

-

-

A pop-ikon péntek este az Azerbajdzsáni Közösségi Házban lépett fel dalaival, ahol Budapesten tanuló azeri diákokkal találkozott. Remek hangulatú szólóestjén egyrészt elmesélte Magyarországgal, a magyar irodalommal való kapcsolatát és önmagát gitáron kísérve énekelte el dalait. Hihetetlen volt megtapasztalni, hogy Muzaffarli dalai mennyire népszerűek a fiatalok körében is, szinte kivétel nélkül minden jelenlévő kívülről ismerte a dalait, amit együtt énekeltek a szerzővel. Az est végén közös képet készíthettek a legendával, aki nagy örömmel fogadta a népszerűséget.

-

-
Dr. Hóvári János külön megköszönte a Magyar Írórezidencia Programnak, hogy lehetővé tette Rasim Muzaffarli magyarországi bemutatkozását.

Szombaton tért haza hazájába, Bakuba, ahol június 16-án mutatják be Petőfi János vitézét az ő fordításában.