2022.03.01.

Egy cserekapcsolat folytatása

Az ausztriai Kremsben működő Unabhängiges Literaturhaus Niederösterreichs (ULNÖ) hosszú évek óta működtetett cserekapcsolatot Péccsel. Ennek keretében sok magyar író tölthetett már egy-egy hónapot Kremsben (többek között Darvasi László, Tóth Krisztina, Térey János), míg az osztrák szerzők a pécsi rezidencián alkothattak. A covid okozta kényszerszünet után 2022-ben ismét lendületbe jött a két rezidencia. Ennek első jele, hogy márciusra Pécsre érkezett Sandra Hubinger, aki szintén március 1-jén foglalta el a helyét a Zsolnay Kulturális Negyed vendégházában.

Sandra Hubinger a felső-ausztriai Welsben született 1974-ben, de Krems közelében nőtt fel. Történelmet, német filozófiát, nyelvészetet tanult, hosszabb időt töltött Angliában és Franciaországban. 2004-től Bécsben él.

Leginkább költőként ismert és elismert, de ír prózát, és gyakran vesz részt színházi projektekben is. 2016-os kötete, a Kaum Gewicht und Rückenwind (Szinte minden hátszél nélkül, súlytalanul) élénk és elismerő kritikai visszhangot váltott ki. 2019-es könyve a Wir gehen (Megyünk). 2018-ben elnyerte a német nyelvterületen komoly súllyal bíró H. C. Artmann-ösztöndíjat.

Sandra Hubinger pályázatát az ULNÖ tartotta méltónak arra, hogy őt delegálja 2022-ben Pécsre. Mint munkatervében írja, mostanában születő rövidprózai szövegeiben arra tesz kísérletet, hogy megírja, a lírai én miképp boldogul a társadalom bonyolult rendszerében, hogyan hat egymásra az individuum és közösség. Témájuk szerint természetesen szinte „minden” terítékre kerül: a gyerekkor, a generációs különbségek, a patriárkális viszonyok, a környezetünk, a női szerep, az emberek közötti viszonyok és viszonynélküliség.

Az osztrák szerző örömmel érkezett még Pécsre, és látván a Zsolnay Negyed egyedülálló kis szigetét, biztos benne, hogy írói terveit meg tudja valósítani.

A csereprogram másik része lesz az év során egy magyar szerző delegálása Kremsbe – ez  októberben valósul majd meg, szintén pályázati úton.