2023.03.06.

Visky András pannonhalmi nyugalomban

A regény immáron a 4. kiadását élte meg, hihetetlen sikereket és elismerést bezsebelve. Egy osztrák-magyar család életét részletezi a román gulágon. Visky református lelkész édesapját huszonkét év börtönre ítélték az 1956-os forradalom után, édesanyját, 7 gyermekükkel pedig a Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe telepítették. A regény a munkatábor napjait írja le, a foglyok történeteit ismerhetjük meg egy gyermeki nézőpontból. Bár az életük kiszolgáltatott és cseppet sem gyermeknek való körülmények jellemzik, a család igyekszik a napokat szeretetben átvészelni.

-

A szerző februárban még igen mozgalmas napokat tudhatott magáénak. Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért című művéről tartott előadásokat Budapesten, valamint könyvbemutatón vett részt a Fischer Iván Lakásszínháza szervezésében. Részt vett egy a kultúrfővárosi program keretében szervezett, Holtszezon névre hallgató irodalmi fesztiválon Veszprémben, illetve a Pécsi Református Kollégiumban találkozott diákokkal, olvasóival. Márciusban viszont immár a befelé fordulásé lesz a főszerep, Visky alkotói időszakára igyekszik fókuszálni és teszi ezt az erre a célra legalkalmasabb helyszínünkön, a Pannonhalmi Főapátság egyik "cellájában".

Mint mondta, a Kitelepítést trilógiaként képzelte el és ugyan a megjelent kötet sikere és végső formája ismeretében, más irányt vett az írás, már dolgozik az új köteten, ezért különösen fontos számára az elkövetkezendő két hét alkotói időszak Pannonhalmán. Ez az elszigetelt közeg igazi inspirációként működhet, ahol tovább fűzheti meghökkentően őszinte történetét.