Rezidenciák

Kapolcs

A városról

Kapolcs a Káli-medence Tájvédelmi Körzetben fekvő, kis pár száz fős település, a forrásokkal, és erdőségekkel körülvett Balaton-felvidéki Eger-völgyben. Budapesttől 149, Tapolcától 15, Veszprémtől pedig 30 kilométer távolságra fekszik, a Balatontól északra található község.

Leletek alapján Kapolcs már az őskorban is lakott terület lehetett, hiszen a század elején ősemberek nyomaira bukkantak. Azonban nem csak az ősemberek érezték magukat otthonosan ebben a környezetben, hiszen a század közepén feltártak egy római síredikulát is, de erre vezetett Budát az Adriával összekötő nagy hadiút, a Via Magna is. 

Nevét Kapolcs vezérről kapta, aki 1091-ben a kunokkal betört Erdélybe, majd Biharba. I. László és serege azonban megállította a kunokat, Kapolcs vezért pedig megölték. A kor szokásai szerint, a legyőzöttek néhány élve hagyott, betelepített tagja a vezérről nevezte el a települését. 

Története során fejlett kézművesipara is híressé tette a település a fazekasait, tímárait, serfőzőit, gombkötőit, csizmadiáit, szűrkészítőit és vargáit. A legfontosabb ágazat azonban a malomipar volt. Az itt élők már a XII.-XIII. századtól kezdve kihasználták az Eger-patak kínálta lehetőségeket. A malmok többsége tulajdonosáról, vagy annak valamely családtagjáról kapta a nevét, de arra is akadt példa, hogy a malom valamely tulajdonsága után lett elnevezve. Az államosítással azonban a malmokat sorra bezárták, vagy csak hagyták lassan elpusztulni. Idővel a patak vize is elapadt. Mára sikerült a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet segítségével a patakot megmenteni, és 2000-ben befejeződtek a már-már jelképpé váló Szaller-malom újjáépítésének munkái is. 

Kapolcs országszerte híres fesztiváljával, a Művészetek Völgyével írta be magát a köztudatba. 1989-től a település volt a kiindulópontja a ma már több településen zajló fesztiválnak. A rendezvény voltaképpen három település: Kapolcs, Vigántpetend, és Taliándörögd helyszínen zajlik. Minden év július végén, augusztus elején rendezik meg az egy hetes fesztivált. A programok között színházi előadások, komoly-, nép- és világzenei koncertek, irodalmi estek és délutánok, kiállítások és mesterségek bemutatása szerepel.


Látványosságok

Királykő

Hét forrás

Malomsziget az Eger patakkal

Falumalom és Molnárház

Művészetek Völgye Fesztivál


A rezidenciáról

A kapolcsi rezidencia 2023-ban csak nyáron tudja fogadni a leendő írókat!