Rezidenciák

Nyíregyháza

A városról

A Nyírség központja.

Nyíregyháza a maga 120 000 lakosával az ország hetedik legnagyobb városa, kulturális és gazdasági szempontból térségének egyik főszereplője.  A fővárostól 240 km-re helyezkedik el,  az ukrán és román határ közelében. Az Észak-Alföld második legjelentősebb városa, a Nyírség központja. Legismertebb látnivalója a Nyíregyházi Állatpark, mely közel 500 fajt bemutatva Európa szerte vonzza a látogatókat.

Nyíregyháza és környékének történelme régre nyúlik vissza, hiszen már a honfoglalás idejében is lakott terület volt. A török hódítás természetesen a városon is rajta hagyta a nyomát, a hódoltság idején a város elnéptelenedett, népességét csak az 1600-as években hajdúk betelepítésével tudták helyre állítani. A város népessége később tovább bővült Békés vármegyéből és a Felvidékről érkező szlovák evangélikus bevándorlókkal, akik megalapították első gimnáziumukat, a mai Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumot. A város életét meghatározta a román határ közelsége, hiszen története során tartozott már Erdélyhez is, de román megszállás alatt is tartották már. 

Később a város virágzásnak indult, évente négy vásárt is rendeztek, új városházát, korházat építettek, iskolákat alapítottak, és a közeli Sóstón fürdő és vendéglő üzemelt. A város 19. századi urbanizálódása során kiépült a vasútvonala, színház, távírda, posta- és pénzügyi palota épült. Ma a 120 ezres lélekszámot meghaladó megyei jogú város gazdag programokat kínáló közművelődési és sportintézményekkel, közgyűjteményekkel, Múzeumfaluval, Állatparkkal, a festői szépségű Sóstóval, magas színvonalú művészeti élettel büszkélkedhet.

A város írói

Nyíregyháza és annak mindennapjai, lakossága és maga a táj olyan híres íróinkat ihletett meg, rövidebb itt tartózkodásuk során, mint Madách Imre, Mikszáth Kálmán vagy Móricz Zsigmond. Végül Krúdy Gyula volt az, aki feltette Nyíregyházát a magyar irodalom térképére, hiszen az itt született írónak szülővárosa jelentette a legfőbb inspirációt munkássága során.  Krúdy írásait szinte várostörténeti dokumentumoknak is tekinthetjük, amiben hűen megelevenítette a századforduló Nyíregyházát.


Látványosságok

Látnivalók:

Nyíregyházi állatpark

Aquarius élmény-, és gyógyfürdő

Sóstó

Sóstói múzeumfalu

Móricz Zsigmond színház

Szabadtéri színpad

Bencs Villa

Látnivalók Nyíregyháza környékén:

Nyírbátor

Máriapócs

Hortobágyi Nemzetipark

Tiszadobi Andrássy-kastély


A rezidenciáról

A rezidencia Április 15-ig nem elérhető!

A belváros közepén álló Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár az Írórezidencia helyszíne is egyben. A modern könyvtárépületen belül, de teljesen külön bejárattal rendelkező lakás kényelmes és nyugodalmas apartman az alkotásra. Felszereltsége és színvonala megfelelő a mindennapi igényeket tekintve. Mivel központi helyen található, Nyíregyháza minden fontosabb látványossága és intézménye bejárható távolságban van. A könyvtár természetesen a rezidens írók rendelkezésére áll kutatás, kölcsönzés céljára.

Foglalt időpontok

Szabad
Foglalt