Rezidenciák

Pécs

A városról

Egy város, amely 2000 éves múltra tekint vissza, ahol az ókeresztény temetőtől a pécsi származású Victor Vasarely múzeumig számos látnivaló közül válogathat az idelátogató. 

Pécs ma Magyarország ötödik legnagyobb városa nagyjából 140 ezer lakossal. Az ország déli részén, Budapesttől 210, a horvát határtól mindössze 38 km-re terül el a Mecsek déli lankáin.  A rómaiak a 2. században alapították Sophianae néven a várost, ami a korai kereszténység egyik központjává vált. A történelmi emlékhelyek kedvelői megcsodálhatják a föld alól feltárt és felújított ókeresztény temetőt, amely 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Egy kis időbeli ugrással máris a középkor derekán találjuk magunkat, egy ugyancsak fontos eseményél, hiszen 1367-ben itt alapította Nagy Lajos király Magyarország első egyetemét, ahol napjainkban húszezer diák tanul. Az egyetem működése ugyan nem volt folyamatos, hiszen a török hódítás miatt csupán száz évig folyhatott az oktatás az eredeti formájában, és csak jóval később, a trianoni szerződést követően került át Pécsre, az elcsatolt Pozsonyból az Erzsébet Tudományegyetem. Itt volt püspök a reneszánsz kiemelkedő költője, Janus Pannonius, akinek sírja a székesegyház altemplomában található. A törökök nem csak az egyetem életére voltak nagy hatással, hiszen 150 éven át Pécs is az oszmán birodalom része volt. A hosszú hódoltság ma is látható emlékeket hagyott a városban, ezek közül a legjelentősebb a főtéren immár katolikus templomként működő dzsámi. 

Pécsett nyitott meg Klimó György püspök kezdeményezésére az első közkönyvtár, majd az iparosodás során olyan, mára emblematikus gyárakat alapítottak, mint a Zsolnay Porcelángyár. Ezen felül híres volt még a helyi pezsgő készítés, a bőripar (Pécsi Kesztyű), illetve nagy szerepet játszott a lakosság életében a szénbányászat is.

Mivel mind a két világháború megkímélte Pécset a pusztítástól, így 2000 év hagyatéka voltaképp egyszerre látható a mai városban, különös történelmi atmoszférát biztosítva.

Fekvéséből, illetve klímájából adódóan Pécs mediterrán jellegű térség. Sokan az egyik legkellemesebb, legszebb vidéki magyar városnak tartják. Mindezek elismeréseképpen, 2010-re Pécset választották először Európa Kulturális Fővárosává a magyar települések közül. A hatalmas projekt a kulturális események mellett valódi léptékváltást hozott a beruházások révén: akkor készült el a Kodály Koncert- és Konferenciaközpont, a Tudásközpont (könyvtár) és a közterek is megújultak. Pécs az utóbbi fél évszázad alatt híressé vált múzeumairól is: itt található Csontváry Kosztka Tivadar, Victor Vasarely és Martyn Ferenc önálló múzeuma is. A kulturális értékeken túl, a környező hegyek és a város természeti környezete is sok látogatót vonzanak.

A városban fontos a német és horvát nemzetiség jelenléte, akik saját intézményeikben (pl. Lenau ház, Horvát színház) sokszínű kulturális tevékenységet folytatnak, de külön művelődési otthona van a cigány közösségnek is (Rácz Aladár Közösségi Ház).

A Petőfi Kulturális Ügynökség Magyar Írórezidencia programjába integrálódott a korábbi Pécsi Íróprogram, mely megalapozta a vendégírók jelenlétét a városban. Közel száz író töltött már el néhány hetet Pécsett és vett részt a város kulturális életében, többek között Antonio Fian, Tolnai Ottó, Nathan Filer, Daniel Banulescu és a Nobel-díjas Ljudmila Ulickaja.

A város írói

Pécs irodalmának első pillére Janus Pannonius volt, majd a 20. század elején virágzott fel országos jelentőségűvé az itteni irodalmi élet, főképp az 1923-ban ide költöztetett egyetemnek köszönhetően. Olyan szerzők és szellemi óriások éltek és működtek Pécsett, mint Kerényi Károly, Várkonyi Nándor, Weöres Sándor, Csorba Győző, Takáts Gyula. Az itteni folyóiratok, a Sorsunk, a Dunántúl, illetve az 1958 óta folyamatosan megjelenő Jelenkor mindig is aktívan kapcsolódtak be az országos irodalmi vérkeringésbe.


Látványosságok

A város legfőbb látnivalói, kirándulóhelyei:

Két évezred történelmi emlékei: 

ókeresztény sírkamrák a római korból

Gázim pasa dzsámija a főtéren

Jakováli Hasszán pasa dzsámija minarettel

a négytornyú székesegyház a középkori püspöki palotával 

a szintén középkori egyetem emlékei   

a „múzeum utca”: a Káptalan utcában tíznél is több múzeum található

a Tettyéről és a Mecsekről a város felé vezető hangulatos, régi kis utcák

a Tettye hegy, melyen az egykori török derviskolostor romjai találhatóak, valamint a hegy lábánál a mésztufa barlang egy barlanglakással

a Zsolnay Kulturális Negyed múzeumai, látványmanufaktúrája, rekreációs parkja

a Kodály Központ nemzetközi hírű hangversenyterme, amit „építészeti Stradivari”-nak tartanak

Kirándulási lehetőségek:

a tv-torony, mely Pécs és a környező hegyek fantasztikus látványát kínálja 

különleges túraútvonalak a Mecsekben

Tüskés-réti szabadidő-központ

Mecsextrém park

Szigetvár – az 1566-os hősi csata színhelye, Szulejmán szultán sírja

Pécs ad otthont az évente megrendezett országos színházi fesztiválnak, nyaranta a fényfesztiválnak, és rendszeresek az irodalmi és gasztronómiai rendezvények is.

A Pécstől 15 km-re fekvő gyönyörűszép Orfűn nyaranta zenei fesztivált tartanak, melyet az egyik legjobb magyarországi rendezvényként tartanak számon.

A régióban található Magyarország egyik leghíresebb borvidéke, Villány és környéke, valamint a gyógyvízéről híres Harkány is. 


A rezidenciáról

A Magyar Írórezidencia programban résztvevő szerzők a városközponthoz közel fekvő Zsolnay Kulturális Negyed egyik vendéglakásában laknak. A híres Zsolnay kerámiagyár egykori épületeinek felújításával és átalakításával kulturális központtá vált, amelyben múzeumok, kiállítóterek, színház- és koncerttermek, az egyetem Művészeti Karának intézményei, kézműves boltok, éttermek, és egy park kapnak helyet.  Az apartman alapfelszereltségéhez tartozik a konyha-étkező (főzőlap, edények és tányérok, hűtő, vízforraló), zuhanykabinos fürdőszoba, gardróbszekrény, mosógép, színes televízió és internet kapcsolat (wifi).  A szerző állandó belépőt kap a Zsolnay felügyelete alá tartozó kulturális intézményekbe, szabad hely esetén koncert- vagy színházjegyet is. Kölcsönös szándék alapján részt vesz egyetemi vagy gimnáziumi foglalkozásokon, illetve helyi irodalmi rendezvényeken.

Foglalt időpontok

Szabad
Foglalt