Rezidenciák

Vácrátót

A városról

A rezidencia szeptemberig nem elérhető! 

A főváros agglomerációjához tartozó, közel 2000 főt számláló község a Pesti-síkság és a Gödöllői-dombság találkozásánál fekszik. Budapestről közel 1 óra alatt elérhető autóval, de vasúttal is könnyen megközelíthető a község.

A településen folytatott régészeti ásatások során feltárt leletek alapján Vácrátót már az őskorban, majd a római-korban és később a honfoglalás idején is valószínűleg lakott terület volt. Az idők során a település életében, szinte mindig kiemelkedő szerepet játszott a gazdálkodás, így meghatározóak voltak a bő vizű patakon elhelyezett vízimalmok, illetve fontos szerepe volt a mezőgazdasági terményeknek, amelyet Vác piacán tudtak értékesíteni a Rátótiak.

Vácrátót Nemzeti Botanikus kertje nemzetközi hírű, és évente mintegy százezer látogatót fogad. Az országban itt található meg a legnagyobb növényrendszertani gyűjtemény, amelyben az üvegházban és a sziklakertben látható egzotikus növényeken kívül megcsodálhatjuk a kert kiemelkedően gazdag fa- és cserjegyűjteményét, valamint a Biblia növényeit bemutató kert-kompozíciót is.

Az 1800-as évek végén Gróf Vigyázó Sándor építette meg kastélyát a község közepén, és létesített körülötte harminc hektáros angol parkot. Az építtető fia örökös nélkül halt meg, így apja végakarata szerint, a Magyar Tudományos Akadémia kapta meg a kastélyt és a parkot. Az Akadémia pénzügyi helyzete nem tette lehetővé a kert fenntartását, így rövid ideig visszakerült a család egy oldalági rokonához. Később a kastély és a park eladásra került, majd a II. világháború alatt és különösen után is sokat károsodott a kert, nem volt gazdája. Csak a földosztást követően, kapta meg az Országos Természettudományi Múzeum, hogy itt botanikus kertet és növénykísérleti állomást létesítsen. 1952-ben a Magyar Tudományos Akadémia átvette az állomást és létrehozta az MTA Ökológiai Botanikai Kutatóintézetét.


Látványosságok

A botanikus kert a kutatáson és a növények bemutatásán túl különböző programokat kínál az idelátogatóknak. A kertben vezetett sétán, tematikus útvonalakon is részt lehet venni, de akár önálló felfedezésre is van lehetőség. A fiataloknak szakköröket tartanak, de alkalom adtán tudományos beszélgetéseket is meghallgathatunk az arborétumban. A botanikus kert kulturális palettáját koncertek, könyvbemutatók, kerekasztal beszélgetések színesítik. 


A rezidenciáról

Vácrátóti arborétumban elhelyezkedő kutatóközpont épületegyüttese egyedülálló környezetet biztosít az programba érkező szerzők számára. Ugyanis ez az ország legnagyobb botanikus kertje, egyben az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye. A 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. A csodásan felújított, tornácos, rusztikus épületben a minden igényt kielégítő szállás mellett könyvtárszoba, társalgó és ping-pongterem is rendelkezésre áll. Mivel a kutatóközpont rendszeresen lát vendégül tudósokat, növénytani szakembereket, az írók számára talán egyszeri alkalom kínálkozik, hogy ilyen izgalmas társaságban töltsenek el néhány hetet. 

Foglalt időpontok

Szabad
Foglalt