Rezidenciák

Vajszló

A városról

A nagyközség Magyarország déli határához közel, az Ormánság szívében, Pécstől 33 km-re, a Dráva határfolyótól 11 km-re fekszik, mintegy 1700-an lakják. Kodolányi János író (1899-1969) itt töltötte gyermekkorának meghatározó éveit, és az Ormánság fontos szerepet játszott írói munkásságában. Emlékét rendezvényekkel is őrzik, életét és a 20. századi magyar irodalomtörténetet állandó kiállítás mutatja be – éppen a rezidencia Kossuth utcai épületével szemben. 

Az Ormánság egy igazán különös tájegység a Dráva árterületén, Baranyára jellemző aprófalvas vidék. Legnagyobb települései Sellye és Vajszló, az utóbbi hagyományosan a térség központja volt, mezővárosként – különösen híres mézédes görögdinnyéjéről. Hazai viszonyok között is egyedi néprajza és szociográfiája. Történészek és társadalomtudósok számos munkában elemezték a térség korábbi elmaradottságát, társadalmi, gazdasági és infrastrukturális jellemzőit. Például az „egyke” (csupán egy gyerek vállalása) problémakörét, ami Kodolányi biztatására olyan alkotókat is foglalkoztatni kezdett, mint Németh László és Illyés Gyula. 

Lakossága hagyományosan református. Egyedülálló festett kazettás templomaik (Drávaiványi, Adorjás, Kórós, Kovácshida) az ősi magyar jelképrendszer elemeit hordozzák. Egy központi támogatási programnak köszönhetően többségük megújult az utóbbi évtizedben. A templomok többségét lelkes helybéli idegenvezetők, gondnokok kíséretében látogathatók istentiszteleten kívüli időben.


Látványosságok

Siklós vára és a Tenkes

A villányi borvidék

A Dráva

Festett kazettás templomok (ld. fent)

Szigetvár 

Pécs

Duna-Dráva Nemzeti Park


A rezidenciáról

A rezidencia márciustól elérhető!

A dél-baranyai, ormánsági település annak ellenére, hogy messze a „végeken” fekszik, gazdag irodalmi hagyományokkal bír. Itt élt és alkotott egy ideig Kodolányi János, úgynevezett népi írók kiemelkedő képviselője, akinek emlékét ma múzeum őrzi. A nemrégiben felújított vajszlói írórezidencia falusi környezetben a helység központjában lévő épületben található. A lakásban nappali, hálószoba, konyha és fürdő található, az épülethez tartozó nagy udvar kellemes környezetet biztosít az alkotáshoz.  A rezidens író számára ebédet is biztosítanak.

Foglalt időpontok

Szabad
Foglalt